Food:RE:Formers gør Kolding mere grøn

Opdateret: 21 januar 2021
Svetlane t.v. og Iben t.h.
Svetlane t.v. og Iben t.h.

Studieby Kolding har taget en snak med Iben Østergaard Fog, som står bag den frivillige organisation Food:RE:Formers. Organisationen arbejder for at skabe opmærksomhed, debat og fællesskab omkring madspild, grøn ansvarlighed og overforbrug.

Hvor kommer din interesse for madspild fra?
Min interesse for madspild bunder i en kombination af flere forskellige ting. Jeg er blevet opdraget til at tænke på andre, på miljøet og til at reflektere over og diskutere, hvad der sker ude i verden og i samfundet. Det betyder også, at mad, og hvor det kommer fra, også altid har været en stor del af mit liv, og allerede i en tidlig alder besluttede jeg mig af etiske årsager for at blive vegetar. Min opvækst er også medvirkende til, at jeg siden teenageårene har været aktiv i humanitære og politiske studenterorganisationer.

Jeg blev introduceret til begrebet madspild, da jeg var en 12-13 år. Det var, da en veninde viste mig en kæmpe container fyldt med overskudsmad, der bare skulle smides ud. Dengang var madspild ikke noget, man havde stort fokus på, men det gjorde stort indtryk, og det er et billede, der har fulgt mig lige siden.

Da jeg blev ældre, oplevede jeg på en rejse til Indien ulighed på helt tæt hold, og det var helt sikkert også med til at sætte en masse tanker i gang. Da jeg efter min rejse flyttede til København for at studere medicin, blev jeg introduceret til konceptet dumpster diving, altså at skralde, og jeg så igen, hvor store mængder mad, der bliver smidt ud hver dag. Den overflod var en stor kontrast til det, jeg havde oplevet, da jeg var ude at rejse, og jeg blev mere og mere opmærksom på selv at undgå madspild, og samtidig blev jeg en del af et fødevarefællesskab, der køber lokalt producerede grøntsager.

Jeg begyndte også at fortælle andre om dumpster diving, men det var først, da jeg igennem den studenterorganisation, jeg var medlem af, begyndte at samarbejde med en madspildsorganisation i København, at jeg så, hvordan man aktivt kunne gøre noget for at skabe opmærksomhed omkring madspild.

Hvorfor startede du Food:RE:Formers?
I 2018 flyttede jeg til Kolding for at begynde på kandidatuddannelsen IT Product Design. Som ny i byen vidste jeg ikke, hvor eller hvordan jeg skulle finde folk med de samme interesser som mig, så jeg begyndte at lede efter en forening, der arbejdede med madspild, men ud over en organisation, der deler mad ud til socialt
udsatte, fandt jeg ikke nogen.

Jeg havde en idé om, at jeg gerne ville lave noget, der kunne sætte fokus på madspild og samtidig også have et socialt aspekt. Jeg var heldig, at mange på mit nye studie faktisk delte min interesse for madspild, men jeg ville også gerne være en del af et fællesskab, der rakte længere
ud end studiet. Det blev startskuddet til Food:RE:Formers.



Hvordan kom du så i gang?
Jeg præsenterede min idé til en underviser, som satte mig i kontakt med Svetlana Petrova, som lavede noget i den retning. Sammen udviklede vi fundamentet for Food:RE:Formers. Til opstart af organisationen brugte jeg også de forskellige metoder fra studiet.

Konceptet blev derfor, at vi samlede en flok frivillige, og sammen hentede vi overskudsmad fra lokale supermarkeder og skraldede også noget. Den mad, vi samlede, brugte vi til at lave en fællesmiddag på Tobbers, som er en café her i Kolding. Torben, som står bag Tobbers, lagde ikke kun lokaler til, men hjalp også med at tilberede maden. Vi inviterede alle, der havde lyst, til gratis fællesspisning på cafeen, hvor der i løbet af aftenen også var små foredrag med madspild som fokus. Arrangementet blev en stor succes, og vi havde helt fuldt hus. Den store interesse betyder også, at vi den dag i dag har mange både frivillige og
organisationer, der kontakter os.

Jeg er blevet meget positivt overrasket over den opbakning og støtte, vi har fået til at starte Food:RE:Formers op her i Kolding. Jeg har tidligere lavet en del frivilligt arbejde i København, og der skulle man altså kæmpe noget mere i forhold til i Kolding.

Jeg lærer hele tiden nye ting om madspild og ikke mindst i forhold til, hvordan vi skal komme ud med vores budskab, så endnu flere bliver bevidste om dette problem. 

Det er jo drømmen at kunne reducere de enorme mængder mad, der ender i skraldespanden, og her tror jeg, vi skal kigge på, hvordan vi kan være med til at ændre folks adfærd, så vi får et andet syn på madspild.


Hvordan bliver man en del af Food:RE:Formers?
Hvis man gerne vil være en del af Food:RE:Formers, så holder vi hver måned et møde for alle frivillige, hvor vi også laver mad sammen. Jeg vil rigtig gerne mødes med alle de nye, så jeg kan få en fornemmelse af,  hvad de gerne vil med organisationen. Nogle vil bare gerne være en del af fællesskabet, og andre har
måske et koncept eller en designworkshop, de gerne vil prøve af.

Vi ved godt, at det er studerende, og at de har travlt med studiet, og det tager vi højde for. Vi har meget fokus på, at det skal være sjovt at være med – det skal ikke være en sur pligt.

Det er gratis, så alle kan være med. Derudover holder vi Dumpster Dinner hver anden måned, hvor vi laver gratis fællesspisning af de råvarer, vi har indsamlet. Her er alle velkomne, så man behøver ikke at være frivillig i organisationen for at deltage. Man lærer så meget af at mødes og arbejde med så mange forskellige mennesker, og det er bare vildt fedt.

De folk, der er en del af organisationen, er bare så dygtige, så jeg har personligt fået virkeligt meget ud af at være en del af Food:RE:formers.